
Har du en slow cooker så rekommenderar jag varmt att du använder den för att laga risgrynsgröten till jul. Det är nämligen så enkelt, och risken att råka bränna vid risgrynsgröten är minimal.
Julgröt i slow cooker
Cirka 6-8 portioner. Receptet kan halveras och då minskar koktiden också med hälften.
Ingredienser
3 dl rundkornigt ris, så kallat grötris
6 dl kallt vatten
1½ tsk salt
2 bitar kanelstång
1½ liter standardmjölk (3 % fetthalt)
2 msk strösocker eller motsvarande mängd strösötningsmedel (kan uteslutas)
lite rapsolja
Servera med:
mald kanel
mjölk
(eventuellt lite strösocker)
Gör så här:
Spreja eller smörj gärna grytan till din slow cooker med lite rapsolja. Det är inte alldeles nödvändigt, men grytan håller sig fräsch längre om du tar för vana att göra det innan du använder den.

Häll alla ingredienser till gröten i grytan till din slow cooker och rör om. Lägg på locket sätt värmen till läge Hög för 1-1½ timmar.
När det börjar puttra, sänk till läge Låg och låt puttra under lock i ytterligare cirka 2-3 timmar. Koktiden kan variera ganska mycket, beroende på mängden julgröt du gör. Så håll gärna ett öga på gröten och rör då och då om du har möjlighet till det, framför allt mot slutet.

När det har gått ett par timmar så smaka av gröten. Behövs det mer socker eller sötningsmedel så tillsätt det nu. Är riset mjukt så är gröten färdig. Annars får du låta den puttra lite till.
När riset är mjukt så är gröten klar. Vill du servera den senare samma dag så sänk värmen på din slow cooker till varmhållning och låt den stå så med locket på. Då håller sig gröten lagom varm tills du vill äta den.

När du vill värma upp din kalla gröt så behöver du tillsätta lite mer mjölk. Värm sedan under omrörning i en kastrull på spisen.
Servera med mald kanel och lite mjölk. Samt, om du vill, lite extra strösocker. God jul!
