Förra julen testade jag för första gången att göra risgrynsgröt till jul i min slow cooker. Det funkade perfekt!
Inget kladd, extremt liten risk att bränna vid gröten och superenkelt. Dessutom lyckades jag justera receptet att passa (nåja, mer eller mindre) dieten jag gick på just då.
Trots lättmjölk och sötningsmedel blir den här gröten jättegod. Men du kan naturligtvis använda helfet mjölk och riktigt socker om du hellre vill det.
Så om du har en slow cooker rekommenderar jag starkt att du provar att laga din julgröt i den i år. Du kommer att bli överraskad över hur enkelt det är och hur gott det blir.
Smal julgröt i slow cooker
10-12 portioner. Du kan halvera receptet om du vill, men kolla då gröten efter 3 timmar.
Ingredienser
5 dl rundkornigt ris, så kallat grötris
1 liter kallt vatten
2½ tsk salt tsk salt
3-4 bitar kanelstång
1½ liter lättmjölk (laktosfri funkar jättebra)
3 msk strösötningsmedel (eller strösocker)
Servera med:
strösötningsmedel eller strösocker
mald kanel
mer lättmjölk
Gör så här
Häll alla ingredienser i grytan till din slow cooker och rör om.
Lägg på locket och låt puttra på läge Låg i 3½-4 timmar.
Rör då och då om du har möjlighet till det, framför allt mot slutet. När det har gått 3½ timme, smaka av gröten. Behövs mer sötningsmedel eller socker så tillsätt det nu.
Är riset mjukt så är gröten färdig. Annars får du låta den puttra lite till.
När riset är mjuk så är gröten färdig. Vill du servera den senare så kan du låta den kallna och hälla den i plastbytta med lock som du förvarar i kylen.
Ska du äta gröten samma dag så bara sänk din slow cooker till varmhållning och sätt på locket – då håller den sig lagom varm tills du vill äta den.
God Jul!