Pumpapaj är underbart gott! Till och med jag, som inte gillar pumpa något vidare, tycker att den här pajen är fantastisk. Möjligen bidrar det att pajen egentligen inte smakar särskilt mycket av pumpa, utan mest av kanel och annat gott.
Det här receptet innehåller ett par ingredienser som kan vara svåra att hitta i en vanlig svensk mataffär. Men specialaffärer som till exempel The English Shop brukar ha dem hemma, framför allt inför storhelgerna Thanksgiving och jul.
Pajen serveras kall och kan förberedas dagen innan du ska äta den. Den är också väldigt mäktig, så att räkna åtta portioner per paj är inte snålt.
Pumpapaj
1 paj för cirka 8 personer

Ingredienser:
1 pajskal
2 dl strösocker
½ tsk salt
1 tsk mald kanel
½ tsk mald ingefära
1/4 tsk malda nejlikor
2 stora ägg
1 burk (12 oz = c:a 425 gram) pumpapuré (pure pumpkin)
1 burk (12 oz = c:a 340 gram) ångpreparerad mjölk (evaporated milk – inte kondenserad!)
Servera med:
vispad grädde
Gör så här:
Börja med att baka pajskalet om du inte redan har gjort det. Värm ugnen till 180°C för varmluft (200°C för vanlig ugn).
Blanda strösocker, salt, kanel, ingefära och nejlikor i en liten skål.
Knäck äggen i en större bunke och vispa ihop dem. Tillsätt pumpapurén och socker-och-kryddblandningen och blanda väl.
Tillsätt ångpreparerad mjölk lite i taget. Vispa noga ut mjölken i pumpablandningen innan du tillsätter nästa skvätt.
När allt är väl blandat så häll smeten i pajskalet.
Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter. Sänk sedan värmen till 160°C för varmluft (175°C för vanlig ugn) och låt pajen grädda i ytterligare 40-50 minuter. Pajen är färdig när du kan sticka en provsticka i mitten av pajen och stickan inte är kladdig när du drar ut den.
Låt pajen svalna i rumstemperatur, gärna på galler. Nu ser pajen inte särskilt spännande ut, eller hur? Men tro mig – den är full med härliga smaker!
Pajen blir bäst om du låter den vila i minst två timmar innan du skär upp den. Servera med vispad grädde.
