Pumpapaj

PumpapajPumpapaj är underbart gott! Till och med jag, som inte gillar pumpa något vidare, tycker att den här pajen är fantastisk. Möjligen bidrar det att pajen egentligen inte smakar särskilt mycket av pumpa, utan mest av kanel och annat gott.

Det här receptet innehåller ett par ingredienser som kan vara svåra att hitta i en vanlig svensk mataffär. Men specialaffärer som till exempel The English Shop brukar ha dem hemma, framför allt inför storhelgerna Thanksgiving och jul.

Pajen serveras kall och kan förberedas dagen innan du ska äta den. Den är också väldigt mäktig, så att räkna åtta portioner per paj är inte snålt.

Pumpapaj 

1 paj för cirka 8 personer

Pumpapaj: ingredienser
Pumpapaj: ingredienser

Ingredienser: 
1 pajskal
2 dl strösocker
½ tsk salt
1 tsk mald kanel
½ tsk mald ingefära
1/4 tsk malda nejlikor
2 stora ägg
1 burk (12 oz = c:a 425 gram) pumpapuré (pure pumpkin)
1 burk (12 oz = c:a 340 gram) ångpreparerad mjölk (evaporated milk – inte kondenserad!)

Servera med: 
vispad grädde

Gör så här: 

Börja med att baka pajskalet om du inte redan har gjort det. Värm ugnen till 180°C för varmluft (200°C för  vanlig ugn).

Blanda strösocker, salt, kanel, ingefära och nejlikor i en liten skål.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Knäck äggen i en större bunke och vispa ihop dem. Tillsätt pumpapurén och socker-och-kryddblandningen och blanda väl.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tillsätt ångpreparerad mjölk lite i taget. Vispa noga ut mjölken i pumpablandningen innan du tillsätter nästa skvätt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

När allt är väl blandat så häll smeten i pajskalet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter. Sänk sedan värmen till 160°C för varmluft (175°C för vanlig ugn) och låt pajen grädda i ytterligare 40-50 minuter. Pajen är färdig när du kan sticka en provsticka i mitten av pajen och stickan inte är kladdig när du drar ut den.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Låt pajen svalna i rumstemperatur, gärna på galler. Nu ser pajen inte särskilt spännande ut, eller hur? Men tro mig – den är full med härliga smaker!

Pajen blir bäst om du låter den vila i minst två timmar innan du skär upp den. Servera med vispad grädde.

Pumpapaj
Pumpapaj

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s