Skålla och skala mandel

Nu för tiden finns det oftast färdigskalad mandel att köpa. Men kanske du inte får tag på det, eller du kanske helt enkelt råkar ha mandel med skal hemma? Så här gör du för att skala mandel själv – det är inte alls svårt, bara tråkigt.

Skalad mandel 

så många du nu behöver

Ingredienser 
mandel
vatten

Gör så här: 

Lägg mandeln i en kastrull, häll på vatten så att det täcker mandlarna. Låt koka upp på spisen och koka någon minut.

Skålla mandeln
Skålla mandeln

Ta kastrullen av spisen och häll mandlarna i ett durkslag. Spola med rikligt med kallt vatten. När mandlarna är tillräckligt svala för att du ska kunna hantera dem utan att bränna dig så häll upp dem på ett hushållspapper.

Sedan skalar du dem så här:

Håll en mandel mellan tummen, pekfingret och långfingret på båda händerna. Tryck så att mandeln ”skjuts ut” ur skalet (men förhoppningsvis inte över halva köket).

Skala mandel
Skala mandel

Eventuella kvarvarande flagor kan du pilla bort med naglarna. Upprepa tills du har skalat alla mandlarna.

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

2 thoughts on “Skålla och skala mandel”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s