Nu för tiden finns det oftast färdigskalad mandel att köpa. Men kanske du inte får tag på det, eller du kanske helt enkelt råkar ha mandel med skal hemma? Så här gör du för att skala mandel själv – det är inte alls svårt, bara tråkigt.
Skalad mandel
så många du nu behöver
Ingredienser
mandel
vatten
Gör så här:
Lägg mandeln i en kastrull, häll på vatten så att det täcker mandlarna. Låt koka upp på spisen och koka någon minut.

Ta kastrullen av spisen och häll mandlarna i ett durkslag. Spola med rikligt med kallt vatten. När mandlarna är tillräckligt svala för att du ska kunna hantera dem utan att bränna dig så häll upp dem på ett hushållspapper.
Sedan skalar du dem så här:
Håll en mandel mellan tummen, pekfingret och långfingret på båda händerna. Tryck så att mandeln ”skjuts ut” ur skalet (men förhoppningsvis inte över halva köket).

Eventuella kvarvarande flagor kan du pilla bort med naglarna. Upprepa tills du har skalat alla mandlarna.
Helst lägger man de i blöt ett tag innan för att få bort fytinsyra (phytic acid).
GillaGillad av 1 person