Vår mataffär hade extrapris på fransyska härom veckan, så jag beslutade att experimentera lite med en marinerad stek tillagad i ugn. Utan att skryta alltför mycket så fungerade det alldeles excellent!
Köttet får en underbar smak från marinaden och de olika sorters kryddor jag använde gav också steken ett extra sting. Genom att också använda marinaden till såsen så kan du göra en fantastiskt god steksås med oerhört enkla medel.
Det här receptet är absolut inte svårt, men marinaden och stekningen tar lång tid. Perfekt för en lat söndag hemma när du vill äta gott men inte spendera timmar framför spisen.
Whiskeymarinerad stek med smakrik sås
cirka 6 portioner

Ingredienser
cirka 1 kg fransyska eller rostbiff utan ben
smör till formen
2 gula lökar
2 stjälkar blekselleri
2 morötter
2 dl vatten
Mariand:
½ dl jungfrulig olivolja
2 msk soja, gärna med låg salthalt
2 msk whiskey
1 msk balsamico
1 packad msk brunt socker
3-4 vitlöksklyftor
1 tsk BBQ Mesquite kryddblandning
1 tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
1 tsk grovmalen svartpeppar
några kvistar färsk timjan
Sås:
Steksky från pannan
2-3 dl grädde (lätt variant går bra)
Gör så här:
Skölj timjankvistarna, krama dem torra med hushållspapper och repa timjanbladen av stjälkarna ner i en skål. Skala vitlöksklyftorna, hacka dem grovt och lägg i skålen med timjan.
Tillsätt brunt socker, BBQ Mesquite-krydda, chilipulver, paprikapulver och svartpeppar i skålen. Rör om så att ingredienserna blandas. Tillsätt balsamico, soja, whiskey och olivolja och blanda väl.
Skölj köttet och klappa det torrt med hushållspapper. Är steken täckt med ett nät kan du låta det sitta kvar, annars kan du binda ihop steken med hushållssnöre.
Lägg köttet i en kraftig plastpåse och häll över marinaden.
Knyt igen påsen ordentligt och lägg den i ytterligare en plastpåse som du knyter ihop noga.
Låt köttet marinera i kylskåp i minst två timmar. Vänd köttet ungefär en gång i halvtimmen så att det blir jämnt marinerat.
Sätt ugnen på 110°C för varmluft (125°C för vanlig ugn). Ta fram köttet så att det hinner bli rumstempererat innan du ska sätta in det i ugnen.
Smörj en ugnssäker form, gärna en som har ett galler som du kan lägga över den om du har. Skala och kvadrera löken, skär den i skivor.
Lägg löken i formen. Skölj selleristjälkarna, skär av ändarna och dela dem i några bitar som du lägger i formen med löken. Har du ett par morötter hemma så skala dem gärna och skär ner i stora bitar i formen. Häll över 2 dl kallt vatten.
Fiska upp köttet ur marinaden och lägg det på gallret över ugnsformen med grönsakerna. Låta gärna nätet eller steksnöret sitta kvar under tillagningen, det gör att köttet blir jämnare stekt.
Häll marinaden över köttet och grönsakerna. Sätt i en ugnstermometer så att spetsen hamnar i mitten av steken.
Stek i mitten av ugnen tills köttet når 65°C (för medium-stekt kött). Det kan ta så länge som 2-2½ timme. Har du bråttom så kan du höja temperaturen till max 160°C för varmluft (175°C för vanlig ugn), men då blir köttet å andra sidan lite torrare.
När köttets innertemperatur har nått 65°C så ta ut det ur ugnen och svep genast in det i ett dubbelt lager aluminiumfolie. Låt vila i minst 30 minuter, gärna längre.
Under tiden som köttet vilar så gör du såsen. Sila skyn från den ugnsfasta formen ner i en kastrull. Smaka av. Om såsen är för salt så kan du skala och skiva en potatis och låta den koka med – det suger upp en del av saltet.
Koka upp och låt koka på medelhög värme tills såsen har reducerat lite (reducerat = en del av vattnet har kokat bort).
Häll i grädden och låt såsen puttra ihop ytterligare. Smaka av igen – du kan tillsätta mer peppar eller salt (eller whiskey) om det behövs. Såsen är färdig när den har fått den konsistens och smak som du vill ha.
Föredrar du en lite tjockare sås så kan du reda den med lite majsstärkelse utrört i grädde eller mjölk, men jag tycker inte det behövs. När såsen är klar och köttet har vilat färdigt så skär du upp steken i lagom tjocka skivor.
Servera medan köttet fortfarande är varmt, med såsen och andra tillbehör som du gillar. Vi valde den här gången ångkokta sockerärter och fransk potatisgratäng och det var fantastiskt gott!
Steken och såsen går utmärkt att frysa och värma upp igen. Var dock försiktig när du värmer köttet så att det inte blir för torrt. Köttet fungerar också att äta kallt som rostbiff.