Crisco shortening

CriscoHär är ytterligare en ingrediens som inte många här i Sverige känner till men som jag har börjat gilla mer och mer.

Det var (förstås) min amerikanska sambo som introducerade mig till något som hon kallar för ”shortening” och jag var minst sagt skeptisk (igen). Det liknade ister alldeles för mycket för min smak.

Det visade sig dock att shortening inte är alls samma sak som ister, trots utseendet.Istället är det gjort av 100% vegetabilisk olja och kan med fördel användas istället för margarin vid bakning med mera. Bäst kan man nog beskriva det som matolja i fast form.

Så nu när jag bakar gör jag som min sambo: jag tar en del Crisco shortening och lägger till lite smör bara för att få den där goda smörsmaken. Men lite nyttigare blir det i alla fall – och faktiskt ofta också med en trevligare konsistens på bakverken.

Vill du veta mer om Crisco kan du läsa här (på engelska): Wikipedia – Crisco  eller här (på svenska): Lyckas med mat – vegetabilisk shortening – Crisco

Profilbild för Okänd

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

9 reaktioner till “Crisco shortening”

    1. Hej Ine.
      Ursäkta att det har dröjt lite innan jag hunnit svara dig.
      Jag har tidigare köpt Crisco hos ICA Liljeholmen, men det är några år sedan nu, så jag vet tyvärr inte om de fortfarande har det. Annars brukar American Food & Gift Store på Sveavägen ha Crisco i sitt sortiment.
      Hoppas att du kan hitta Crisco. Lycka till.
      Vänliga hälsningar
      Marie

      Gilla

  1. Hur är shortening nyttigare när smör innehåller mycket fler vitaminer och mineraler, och är mindre processat och enklare kan absorberas av våra kroppar? Undrar genuint, efter lite googling så ser man att de flesta experter anser att smör är ”nyttigare” då fettinnehållet per 100g är lite lägre och näringsprofilen är mycket bättre jämfört med shortening

    Gilla

    1. Hej. Jag utgick från Livsmedelsverkets rekommendation att vi bör minska på animaliskt fett och använda mer vegetabiliskt fett som t.ex. rapsolja. Eftersom shortening är vegetabiliskt resonerade jag att det borde vara en bättre fettkälla än smör. Men jag kan ha fel – jag är ju ingen dietist. Tack för att du kommenterar och ha en fin dag.

      Gilla

Lämna en kommentar