En god och matig sallad som passar perfekt till picknick, grillat eller knytkalas. Broccolisalladen går utmärkt att göra i förväg.
![](https://stockholmfoodie.se/wp-content/uploads/2023/08/broccolisallad.png?w=840)
Jag använder sparrisbroccoli men salladen går att göra med vanlig färsk broccoli – du behöver bara skära den i mindre och tunnare bitar.
Broccolisallad
cirka 6 portioner
Ingredienser
400 gram färsk sparrisbroccoli
¼ medelstor rödlök
4 skivor Prosciutto Crudo
1 dl röda vinbär eller tranbär, frysta går bra
½ dl gräddfil eller matyoghurt
½ dl lättmajonnäs
1 msk dijonsenap
1 msk äppelcidervinäger
½ tsk salt
½ tsk färskmalen svartpeppar
![](https://stockholmfoodie.se/wp-content/uploads/2023/08/broccolisallad-1-ingredienser.png?w=840)
Gör så här
Använder du frysta bär så tina dem och låt dem rinna av i ett durkslag eller en sil.
Koka upp cirka 2 dl vatten. Skala och finhacka löken. Lägg den i en skål och häll över det varma vattnet.
![](https://stockholmfoodie.se/wp-content/uploads/2023/08/broccolisallad-2_rodlok.png?w=840)
Låt sedan stå i cirka 10 minuter. Häll i en sil och låt rinna av. Att låta den råa hackade löken stå i varmt vatten en stund tar bort lite av den skarpa smaken.
Lägg prosciutton i en kall stekpanna, gärna med non-stick-beläggning. Hetta upp stekpannan på medelhög värme och torrstek prosciutton tills den fått färg på båda sidorna. Se upp så den inte bränns.
![](https://stockholmfoodie.se/wp-content/uploads/2023/08/broccolisallad-3_prosciutto.png?w=840)
Lägg sedan prosciutton på hushållspapper att svalna. När prosciutton har svalnat så riv den i små bitar.
Skölj och ansa broccolin. Böj broccolistjälken tills den går av: bottenbiten är träig och inte god att äta, utan den kan du lägga i matavfallet eller spara till att koka fond på.
![](https://stockholmfoodie.se/wp-content/uploads/2023/08/broccolisallad-5_sparrisbroccoli.png?w=1024)
![](https://stockholmfoodie.se/wp-content/uploads/2023/08/broccolisallad-6_sparrisbroccoli.png?w=1024)
Skär broccolin i munsbitar och lägg dem i en skål. Tillsätt bär, prosciuttobitar och den avrunna löken i bunken och blanda.
![](https://stockholmfoodie.se/wp-content/uploads/2023/08/broccolisallad-9_blanda.png?w=840)
Häll gräddfil och majonnäs i en skål. Tillsätt dijonsenap, äppelcidervinäger, en nypa salt och några varv på kvarnen med svartpeppar. Blanda ihop och smaka av.
![](https://stockholmfoodie.se/wp-content/uploads/2023/08/broccolisallad-8_dressing.png?w=840)
Häll dressingen över broccoliblandningen och blanda väl. Täck över skålen och låt salladen stå i minst 15 minuter för att låta smakerna sätta sig.
![](https://stockholmfoodie.se/wp-content/uploads/2023/08/broccolisallad-10_blanda-m-dressing.png?w=840)
Ska du servera salladen senare kan du lägga den i en förvaringslåda med tättslutande lock och ställa den i kylskåpet. Salladen håller i 2-3 dagar i kylskåp. Ta fram den en stund innan du ska äta den, så att den är rumstempererad vid serveringen – då smakar den som bäst.
Servera som tillbehör till kallskuret eller grillat. Eller ät salladen som en lätt allt-i-ett-lunch.
![](https://stockholmfoodie.se/wp-content/uploads/2023/08/broccolisallad.png?w=840)