Broccolisallad

En god och matig sallad som passar perfekt till picknick, grillat eller knytkalas. Broccolisalladen går utmärkt att göra i förväg.

Broccolisallad

Jag använder sparrisbroccoli men salladen går att göra med vanlig färsk broccoli – du behöver bara skära den i mindre och tunnare bitar.

Broccolisallad

cirka 6 portioner

Ingredienser
400 gram färsk sparrisbroccoli
¼ medelstor rödlök
4 skivor Prosciutto Crudo
1 dl röda vinbär eller tranbär, frysta går bra
½ dl gräddfil eller matyoghurt
½ dl lättmajonnäs
1 msk dijonsenap
1 msk äppelcidervinäger
½ tsk salt
½ tsk färskmalen svartpeppar

Gör så här

Använder du frysta bär så tina dem och låt dem rinna av i ett durkslag eller en sil.

Koka upp cirka 2 dl vatten. Skala och finhacka löken. Lägg den i en skål och häll över det varma vattnet.

Låt sedan stå i cirka 10 minuter. Häll i en sil och låt rinna av. Att låta den råa hackade löken stå i varmt vatten en stund tar bort lite av den skarpa smaken.

Lägg prosciutton i en kall stekpanna, gärna med non-stick-beläggning. Hetta upp stekpannan på medelhög värme och torrstek prosciutton tills den fått färg på båda sidorna. Se upp så den inte bränns.

Lägg sedan prosciutton på hushållspapper att svalna. När prosciutton har svalnat så riv den i små bitar.

Skölj och ansa broccolin. Böj broccolistjälken tills den går av: bottenbiten är träig och inte god att äta, utan den kan du lägga i matavfallet eller spara till att koka fond på.

Skär broccolin i munsbitar och lägg dem i en skål. Tillsätt bär, prosciuttobitar och den avrunna löken i bunken och blanda.

Häll gräddfil och majonnäs i en skål. Tillsätt dijonsenap, äppelcidervinäger, en nypa salt och några varv på kvarnen med svartpeppar. Blanda ihop och smaka av.

Häll dressingen över broccoliblandningen och blanda väl. Täck över skålen och låt salladen stå i minst 15 minuter för att låta smakerna sätta sig.

Ska du servera salladen senare kan du lägga den i en förvaringslåda med tättslutande lock och ställa den i kylskåpet. Salladen håller i 2-3 dagar i kylskåp. Ta fram den en stund innan du ska äta den, så att den är rumstempererad vid serveringen – då smakar den som bäst.

Servera som tillbehör till kallskuret eller grillat. Eller ät salladen som en lätt allt-i-ett-lunch.

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

Lämna en kommentar