Räkgryta

Räkgryta

Min och min frus fredagsfavorit under sommarmånaderna är räksmörgås eller räksallad. Det är så enkelt och så gott, känns faktiskt lite lyxigt, särskilt med ett glas gott vitt vin till.

Men när det är kallt och mörkt ute känns tanken på en kall middag inte så lockande. Så därför har vi med gemensamma ansträngningar skapat en ny favorit: räkgryta.

Räkgrytan smakar fortfarande mycket räkor, men är också proppfull med grönsaker. Ganska nyttig, alltså, för att inte tala om hur värmande och god den är.

Vill du laga en större mängd och frysa in, rekommenderar jag att du väljer att vänta med att tillsätta de skalade räkorna tills du ska äta grytan. Räkor har nämligen en tendens att bli sega om man värmer upp dem en andra gång.

Jag gör grytan med en hemlagad skaldjursfond, men du kan använda fond på flaska om du vill. Proportionerna hittar du i listan över ingredienser.

Räkgryta

4 portioner

Räkgryta - ingredienser
Räkgryta – ingredienser

Ingredienser:
1 kg räkor med skal
2 stora schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 stjälkar blekselleri
2 morötter
2 grillade inlagda röda paprikor
1 tsk torkad chili
1 zucchini
160 gram frysta gröna ärtor = cirka 4,5 dl
en liten slurk olivolja
en liten klick smör
2 msk tomatpuré
0,5 gram saffran
1 dl torrt vitt vin
1 tsk wocestershiresås
2 dl hemlagad skaldjursfond (se recept här)
eller 3 msk skaldjursfond på flaska
8 dl hett vatten
4 dl crême fraiche, lätt går bra
2 nypor flingsalt
2 krm grovmald svartpeppar
1 kruka eller knippa färsk dill
(chilipulver om du vill ha mer hetta)

Gör så här:

Använder du frysta räkor så låt dem tina i kylskåp över natten. Hinner du inte det så tina dem genom att lägga påsen i kallt vatten.

Skala räkorna. Lägg dem i en burk med tättslutande lock och ställ i kylskåpet så länge. Räkskalen låter du rinna av i ett durkslag, sedan kan du antingen kasta dem eller lägga dem i en påse och frysa in inför kommande fond-kok.

Skala räkorna
Skala räkorna

Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Skrubba eller skala moroten och skär den i små bitar.

Skölj och finhacka bleksellerin. Fiska upp den röda paprikan ur burken och skär den i små bitar.

Hetta upp en stekgryta med olivolja och en liten klick smör. Häll i schalottenlök, vitlök, morot, blekselleri och paprika. Strö över en nypa salt och torkad hackad chili, rör om. Stek grönsakerna på medelvärme i cirka 5 minuter.

Tillsätt tomatpurén, worcestersås och saffran, rör om och låt steka någon minut. Häll på det vita vinet och låt det koka upp.

När vinet kokat in tillsätter du fonden, vatten och svartpeppar. Rör om, låt koka upp och sedan puttra utan lock på medelhög värme i 15 minuter så att grytan reducerar. Rör då och då, se upp så det inte bränns.

Under tiden grytan puttrar så sköljer du zucchinin och skär den i ganska små men inte pyttesmå bitar. Tänk att biten ska få plats tillsammans med lite annat på en sked när du äter räkgrytan.

Skär zucchinin i bitar
Skär zucchinin i bitar

Mät upp de frysta ärtorna i en liten skål. De ska inte tina innan du häller dem i grytan.

Häll crême fraiche, ärtor och zucchini i grytan. Rör om och låt puttra i ytterligare cirka 10 minuter.

Vill du ha grytan lite tjockare så kan du att låta den koka utan lock. Grytan är klar när zucchinin är mjuk men inte mosig.

Smaka av. Fram till hit kan du förbereda grytan om du vill servera den lite senare.

Under tiden grytan puttrar så sköljer och hackar du dillen. Välj inte bort dillen – den ger en underbar smakbrytning till grytan, även om du bara använder lite grann till varje portion.

Hacka dillen
Hacka dillen

Nu kan du också ta fram räkorna ur kylskåpet.

När grytan puttrat färdigt så smaka av och krydda eventuellt på den lite mer om du tycker det behövs. När du är nöjd med smakerna så skedar du upp grytan i serveringsskålar eller djupa tallrikar.

Strö över räkorna och garnera med hackad dill. Servera genast, gärna med ett glas gott vitt vin. Vill du göra det ännu festligare kan du servera ett nygjort vitlöksbröd till.

Räkgryta
Räkgryta

Som jag nämnde tidigare passar räkgrytan inte så bra att frysa efter det att du haft i räkorna och dillen. Eller, frysa går utmärkt men räkorna kommer bli sega när du värmer upp grytan igen och dillen förlora sin fräschör.

Vill du göra en större sats och frysa in, eller om du vill förbereda grytan och servera senare, så avvakta med att tillsätta räkor och dill tills det är dags att servera räkgrytan.

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: