…och hasselnötter och vanilj och kanel och annat gott! När du har läst receptet – och kanske provat att baka den själv – så kommer du förstå varför jag tycker att den här smulpajen är himmelsk.
Har du en matberedare så föreslår jag att du använder den. Det blir så mycket enklare än att hacka och blanda för hand.
Himmelsk smulpaj med äpplen
4 portioner

Ingredienser
4-5 medelstora röda äpplen (så här års förstås allra helst svenska)
100 g smör + en klick för att smörja pajformen + fler klickar att klicka över pajen
1 dl havregryn
1½ dl vetemjöl
½ dl hasselnötkärnor (kan uteslutas om du eller någon annan som ska äta pajen är allergisk mot nötter)
2 msk strösocker till smuldegen + 2 tsk till fyllningen
2 tsk vaniljsocker
3-4 msk mald kanel
Gör så här:
Värm ugnen till 180°C för varmluft (200°C för vanlig ugn). Smörj en ugnssäker pajform med smör.
Häll hasselnötskärnorna i en matberedare med kniven monterad och kör tills de är riktigt finhackade.
Tillsätt havregryn, vetemjöl och 2 msk strösocker i matberedaren och kör tills det är väl blandat. Skär sedan ner 100 gram smör i bitar i mjölblandningen.
Kör på hög hastighet så att du får en smuldeg. Skulle degen forma sig till en stor boll så tillsätter du mer mjöl och kör igen tills den är riktigt smulig.
Skala äpplena och skär bort kärnhusen. Skiva sedan äpplena och lägg hälften av äppelskivorna i ett jämnt lager i den smorda pajformen, gärna i ett snyggt mönster. Det syns i och för sig inte under smuldegen, men pajen blir jämnare gräddad än om du bara öser ner äppelskivorna huller om buller.
Strö över 1 tsk av vaniljsockret, 1 tsk strösocker och 1½ – 2 msk kanel. Sedan upprepar du proceduren med resten av äppelskivorna, vaniljsocker, strösocker och kanel.
Häll degsmulorna över äpplena och sprid ut dem till ett jämnt lager. Klicka lite smör över och grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.
Kontrollera med en provsticka om äpplena är mjuka. Om inte, grädda dem i ytterligare fem minuter. Skulle pajen se ut att bli för mörk så kan du täcka den med aluminiumfolie mot slutet.
Låt pajen svalna lite, men inte kallna helt, innan du serverar den. Vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass eller vispad grädde är gott till.
Du kan spara smulpajen i två-tre dagar i kylskåp om du täcker formen med folie. Och om du kan hålla dig från att äta upp den, förstås. Pajen går även bra att frysa. Men allra godast blir den om du värmer upp smulpajen lite innan du serverar den.