(In English further down). Eftersom min fru är amerikanska firar vi alltid Thanksgiving, som infaller sista torsdagen i november. De senaste åren har det varit stört omöjligt att få tag i en god tranbärssås till kalkonen – det finns helt enkelt inte att köpa.

Men det är å andra sidan mycket enkelt att göra egen tranbärssås. Snabbt går det också. Jag använder frysta tranbär och de behöver inte ens tinas innan tillagning.
Du kan antingen hälla den färdiga tranbärssåsen i en glasburk med lock, eller frysa den i en plastburk med lock.
Tranbärssås
Ingredienser
- 225 gram frysta tranbär (1 paket)
- 5,5 msk kallt vatten
- 1,5 dl syltsocker
Gör så här
Använder du en glasburk till tranbärssåsen så sätt ugnen på 105° Celsius. Ta fram en medelstor glasburk. Se till att burken är helt ren. Ta av locket och sätt in burken i ugnen medan du lagar till tranbärssåsen.
Häll de frysta tranbären i en kastrull. Tillsätt vatten och koka upp. Låt koka i 10 minuter, rör då och då.
Tillsätt socker och blanda väl. Låt sjuda tills sockret smält, cirka 5 minuter.
Ta ut glasburken ur ugnen och ställ den på en fuktig disktrasa eller kökshandduk. Det skyddar både burken och dina händer.
Skeda över tranbärssylten i burken. Fyll ända upp och sätt på locket. Låt svalna och förvara i skafferiet. Får du inte burken fylld så förvara den i kylskåp.
Väljer du att frysa tranbärssåsen så häll den i en plastburk med lock och ställ i frysen när den svalnat. Tina i rumstemperatur den dag du vill äta såsen.
Homemade cranberry sauce
My wife is American, which means we celebrate Thanksgiving every year. Lately, it has been outright impossible to buy a good cranberry sauce in shops here in Stockholm.
Luckily, it is very easy and quick to make your own cranberry sauce. I use frozen cranberries (”tranbär” in Swedish) and don’t even bother defrosting them.
You can either can the sauce in a glass jar or freeze it in a plastic container. The sauce keeps for at least 3 months in the freezer.
Ingredients
- 225 grams of frozen cranberries (1 package)
- 5,5 tablespoons cold water
- 1,5 dl caster (white) sugar with pectin, ”syltsocker”
Method
If you want to can your cranberry sauce, heat up your oven to 105° Celsius / 220° Farenheit. Take the lid off a medium-sized glass jar and put the jar into the oven. It is very important that the glass jar is completely clean.
Pour the frozen cranberries into a sauce pan. Add the water and bring to a boil. Let it boil for about 10 minutes, stirring occasionally.
Add the sugar and stir until combined. Let it simmer until the sugar has melted, about 5 minutes.
Remove the glass jar from the oven and put it onto a moist dishcloth or kitchen towel. This protects both the jar and your hands.
Spoon the cranberry sauce into the jar. Fill the jar all the way to the brim and screw on the lid. Let the jar cool off and store it in your pantry.
If you do not have enough cranberry sauce to fill the jar, you should keep the sauce in the fridge once it has cooled off.
If you choose to freeze your cranberry sauce, pour it into a plastic container. Put the lid on and let it cool off before you put it into the freezer. Defrost in room temperature on the day you want to eat the cranberry sauce.
