Det är verkligen ett galet generöst år för äpple och annan frukt i år. Flera av mina vänner försöker förtvivlat ge bort äpplen och plommon. Står du just nu och undrar vad i hela friden du ska göra med alla dina äpplen? Prova att göra den här supergoda äppelmarmeladen!
Visst, den tar lite tid att laga till, men det är absolut inte svårt alls. Och sedan har du marmelad att avnjuta under resten av året. Eller åren – marmeladen håller sig jättelänge i skafferi, bara du är noga med hygienen vid tillagning och förpackning. Äppelmarmelad är också en mycket uppskattad present att ta med när du besöker någon.
Äppelmarmelad med kanel
Cirka 1,5 kg
Ingredienser
1½ kg färska äpplen med kärnhus = 1 335 gram utan kärnhus
1 kg = 11 dl syltsocker
1 hel citron, gärna ekologisk
2 hela kanelstänger
2 tsk mald kanel

Gör så här
Använder du inte ekologiska äpplen så bör du borsta dem med en rotfruktsborste under rinnande vatten. Ekologiska äpplen kan du bara skölja. Skala inte äpplena, men skär bort kärnhus och eventuella stjälkar. Skär resten av äpplet i små bitar, cirka 1½-2 cm.

Borsta citronen under rinnande ljummet vatten. Torka den torr med hushållspapper. Riv det gula på citronskalet på den fina sidan av ett rivjärn. Försök att undvika att få med det vita som sitter under skalet, för det är ofta väldigt beskt. Dela citronen och pressa ut saften i en skål eller tillbringare.

Lägg de tärnade äpplena i en gryta med lock. Tillsätt socker, citronskal och pressad citron. Lägg i kanelstängerna och rör om.
Sätt på värmen under grytan och låt koka upp under omrörning. När det kokar sänk värmen till medelhög och fortsätt att röra tills allt sockret har smält.

När sockret har smält helt sänker du värmen lite och lägger på ett lock. Marmeladen behöver fortfarande småkoka lite. Låt puttra i cirka 15 minuter tills äppelbitarna blivit mjuka. Rör då och då.

Under tiden tar du fram de glasburkar du vill fylla med marmelad. De måste vara helt rena, annars riskerar du att marmeladen möglar. Ta bort eventuella gummiringar och lock från burkarna och ställ dem i kall ugn.
Värm ugnen till 95°C för varmluft (105°C för vanlig ugn). När ugnen är varm, låt burkarna värmas i cirka 10 minuter. Då blir de både steriliserade och varma nog för att de inte ska spricka när du häller i marmeladen.
När äppelbitarna är mjuka så ta grytan från värmen och stäng samtidigt av ugnen. Fiska upp kanelstängerna och släng dem. Skumma marmeladen om det behövs. Tillsätt den malda kanelen och rör om. Marmeladen är ganska rinnig, vilket är helt normalt. Den kommer inte att tjockna förrän den svalnar.
Nu behöver du en grytlapp och en fuktig disktrasa. Har du en stor burk med ganska vid öppning, ställ burken på disktrasan på diskbänken. Då glider inte burken medan du fyller den och disktrasan fungerar också som isolering mellan den heta burken och den kalla diskbänken, annars riskerar burken att spricka.
Har du en mindre burk kan du istället använda disktrasan som ”grytlapp” när du håller burken över grytan. Då spiller du mindre när du slevar upp marmelad i burken.
Fyll burken med marmelad ända upp till kanten. Ta en bit fuktat hushållspapper och torka av kanten på burken (där det helt säkert finns lite marmelad-spill). Sätt på ett lock och ställ burken åt sidan att svalna. När marmeladen har kallnat kommer ett vacuum att bildas under locket, vilket gör att marmeladen håller länge även i rumstemperatur.
Upprepa med resten av burkarna tills du har slut på marmelad. Är det någon burk som inte blir helt fylld bör du låta den svalna och sedan förvara den i kylskåpet.
Resten av burkarna kan du förvara i skafferi tills du har öppnat dem. Öppnad burk förvarar du sedan i kylskåpet. Marmeladen behöver något dygn för att sätta sig och stelna ordentligt. Efter det är den redo att ätas, till exempel på rostat bröd – mums!
