Helstekt fylld kalkonfilé

Helstekt fylld kalkonfilé

Är du sugen på kalkon till Thanksgiving? Känner du också att en hel fågel blir lite väl mycket?

Då ska du testa det här supergoda receptet på fylld kalkonfilé. Det har alla de traditionella Thanksgiving-smakerna men är lite kalorisnålare än en traditionell kalkonmiddag (beroende på vad du serverar till, förstås).

Vill du så kan du förbereda allt fram tills det är dags att ugnssteka kalkonfilén.

Jag vill också passa på att berätta att den här rätten är inspirerad av Skinnytaste.coms recept på pumpafylld kalkonfilé. Jag har anpassat receptet till svenska mått och även ändrat lite i ingredienserna, därför publicerar jag min version här på bloggen.

Vill du läsa Skinnytastes originalrecept (på engelska) så hittar du det på hennes webbplats här: Butternut stuffed turkey tenderloin with cranberries and pecan – skinnytaste.com

Helstekt fylld kalkonfilé

cirka 4 portioner

Ingredienser:
1 filé av kalkonbröst, cirka 400 gram
½ tsk hushållssalt
½ msk jungfrulig olivolja
1 schalottenlök = 0,75 dl finhackad
2 vitlöksklyftor
en liten nypa salt
¼ butternutpumpa = cirka 230 gram
1 dl färska tranbär (frysta och tinade går bra)
1 msk sirap (gärna lönnsirap) eller honung
50 gram färsk babyspenat
5-10 blad färsk salvia (beroende på storlek)
1 kvist färsk rosmarin
½ tsk grovmalen svartpeppar
18-20 gram hasselnötskärnor, eller 2 msk färdighackade rostade hasselnötskärnor
1 msk kallt vatten

Dessutom behöver du:
Steksnöre
Stekpåse

Gör så här

Använder du frysta tranbär så låt dem tina i kylskåp över natten.

Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.

Skölj rosmarin och salvia i kallt vatten och krama dem torrare med hushållspapper. Plocka bladen från rosmarinen och släng stjälken. Finhacka resten av kryddörterna.

Dela butternutpumpan i hälften, sedan ena halvan i två. Lägg halvan och ena kvartern i en påse och lägg i kylskåpet.

Gröp ur kärnorna ur den kvarts pumpa du ska använda. Skär också av skalet. Pumpaköttet skär du sedan i cirka 1½-2 cm stora tärningar.

Vill du spara pupmpakärnorna så skölj dem och lägg dem på hushållspapper att torka. Du kan rosta dem och salta lite – det är jättegott som snacks eller i Chipotlekyckling.

Skölj den färska spenaten och låt den rinna av i ett durkslag.

Hetta upp en liten stekpanna och rosta hasselnötterna under omrörning. Akta så att de inte bränns. Häll dem på en skärbräda när de är färdigrostade och låt dem svalna lite innan du finhackar dem. Vill du inte rosta och hacka själv så går det jättebra att använda färdighackade hasselnötter på påse.

Hetta upp en djup stekpanna eller en stekgryta med ½ msk olivolja. Tillsätt hackad schalottenlök och vitlök samt en liten nypa salt. Rör om och sänk värmen till medel. Låt löken steka i cirka 5 minuter, rör då och då. Se upp så att löken inte bränns.

Häll pumpa, tranbär, sirap och en matsked vatten i grytan. Rör om och lägg på lock. Låt puttra på svag värme i 10 minuter.

Ta locket av grytan och tillsätt spenat, kryddörter och svartpeppar. Rör om och lägg på locket. Låt puttra i ytterligare 3 minuter.

Ta grytan av värmen och ta av locket. Rör om och låt svalna lite. Tillsätt sedan de hackade hasselnötterna och rör om. Nu är din fyllning färdig. Häll över den i en djup tallrik och låt den gärna svalna lite till om du har tid med det.

Vill du tillaga kalkonfilén direkt så sätt ugnen på 170°C för varmluft (190°C för vanlig ugn).

Lägg en stekpåse i en ugnsfast form som rymmer kalkonfilén. Vill du inte använda stekpåse så kan du spreja eller pensla formen tunt med lite olivolja.

Skölj kalkonfilén i kallt vatten och klappa den torr med hushållspapper. Lägg den på en skärbräda och skär försiktigt en djup skåra längs med filén utan att skära igenom (och utan att skära dig själv heller).

Salta kalkonfilén på båda sidor. Klipp av 6 bitar steksnöre i cirka 20 centimeter bitar. Lägg dem på tvären under kalkonfilén.

Fyll kalkonfilén med så mycket fyllning som du får plats med. Du ska kunna stänga filén runt fyllningen.

Knyt ihop med steksnöret och klipp av överflödigt snöre.

Tvätta noga dina händer och alla redskap som kommit i kontakt med den råa kalkonen. Det är för att rå kalkon, liksom rå kyckling, kan innehålla campylobacter. (vill du veta mer kan du läsa på Livsmedelsverkets webbplats här: Campylobacter – livsmedelsverket.se)

Fram till hit kan du förbereda om du vill tillaga kalkonfilén lite senare. I så fall packar du in den väl i dubbla plastpåsar och lägger i kylskåpet. Även den överblivna fyllningen kan du lägga i en plastbytta med lock och ställa i kylskåpet.

När du är redo att tillaga kalkonfilén så skeda i några matskedar av den överblivna fyllningen i stekpåsen. Häll också i 1 matsked kallt vatten.

Spreja eller pensla en stekpanna med olivolja och hetta upp den. Bryn hastigt kalkonfilén runt om på hög värme. Filén ska få färg men kalkonen ska inte bli genomstekt.

Flytta kalkonfilén till stekpåsen och stäng ihop påsen.

Stäng ihop stekpåsen och sätt formen i mitten av ugnen. Låt steka i 25 minuter.

Ta sedan ut formen ur ugnen och låt kalkonfilén vila i stekpåsen i minst 5 minuter. Ska du äta om en liten stund så kan du täcka formen med aluminiumfolie direkt när du tagit formen ur ugnen.

Under tiden kalkonfilén vilar kan du värma upp den överblivna fyllningen.

När kalkonfilén vilat färdigt tar du den ur stekpåsen. Akta så att du inte bränner dig på ångan.

Skär eller klipp av steksnörena och släng dem. Skär sedan kalkonfilén i cirka 2 centimeter tjocka skivor.

Lägg upp kalkonskivorna på ett fat. Arrangera resten av fyllningen runt skivorna och skeda över det spad som bildats i stekpåsen.

Servera genast. Stove top stuffing och gratäng med gröna bönor och svamp är jättegott till.

Den här rätten går bra att frysa, men bör tina helt i kylskåp över natten. Var också försiktig när du värmer upp den, så att kalkonen inte blir torr.

Helstekt fylld kalkonfilé

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: