Fläskfilé med spenat, grillad paprika och kikärter

Fläskfile med spenat paprika o kikärterFläskytterfilé är ett av mina favorit-ingredienser, för det är magert och går att variera i det oändliga. Jag försöker att köpa svensk ekologisk fläskytterfilé när jag kan, för smakens och klimatets (och grisarnas) skull.

Den här rätten har ganska många moment, men är absolut inte svår att laga. Protein-stinn och välsmakande ger den många måltider på ganska lite arbetsinsats.

Föredrar du vegetariskt? Skippa fläskfilén men följ annars receptet. Kikärterna mättar jättebra med sitt vegetabiliska protein.

Fläskfilé med spenat, grillad paprika och kikärter

cirka 4-6 portioner

Fläskfile med spenat paprika o kikärter 1 - ingredienserIngredienser
cirka 600 gram fläskytterfilé
3-4 kvistar färsk rosmarin
2-3 nypor flingsalt
2 tsk grovmald svartpeppar
½ + 1 msk jungfrulig olivolja
200 gram schalottenlök
4 vitlöksklyftor, beroende på storlek
2 grillade inlagda paprikor
½ färsk röd chili
2 msk äppelcidervinäger
cirka 400 gram kokta kikärter
cirka 300 gram färsk babyspenat
2,5 dl grönsaksbuljong
(chilipulver till avsmakning)
(persilja till dekoration)

Köttet blir allra bäst om du använder en stektermometer.

Gör så här:

Använder du torkade kikärter så lägg dem i blöt över natten och koka dem sedan enligt anvisningarna på paketet.

Skala och hacka schalottenlök och vitlök.

Skär paprikan i bitar. Dela chilin på längden, ta bort de vita hinnorna, fröna och det gröna kvistmärket. Finhacka resten.

Lägg babyspenaten i ett durkslag, skölj den i kallt vatten och låt den rinna av.

Skölj babyspenat

Skölj fläskfilén med kallt vatten och klappa den sedan torr med hushållspapper. Putsa fläskfilén om den har mycket fett och senor.

Skölj rosmarinen i kallt vatten och krama den torr med hushållspapper. Plocka bladen från kvistarna, lägg kvistarna åt sidan så länge och finhacka bladen.

Strö ut salt, peppar och finhackad rosmarin på en skärbräda.

Fläskfile med spenat paprika o kikärter 2

Rulla fläskfilén i kryddblandningen, fram och tillbaka så att kryddorna fastnar på köttet.

Hetta upp en stekgryta med ½ msk olivolja. Bryn fläskfilén runt om på medelhög värme tills den fått fin färg men inte så den blir genomstekt.

Ta upp fläskfilén och lägg den på en tallrik.

Fläskfile med spenat paprika o kikärter 14

Häll ytterligare 1 msk olivolja i stekgrytan. Lägg i schalottenlök, vitlök, paprika och chili. Tillsätt en nypa flingsalt och rör om. Låt grönsakerna sautera i cirka 3 minuter, rör då och då.

Fläskfile med spenat paprika o kikärter 11

Tillsätt kikärter, äppelcidervinäger och de överblivna rosmarinkvistarna, rör om.

Fläskfile med spenat paprika o kikärter 12

Lägg i babyspenaten – det kommer bli ett stort berg av spenat i grytan. Låt det hela koka ner i cirka 5 minuter, när spenaten börjar krympa så blanda ner den i resten av grönsakerna. Häll grönsaksbuljong i grytan och rör om

Stick en stektermometer i fläskfilén så att spetsen vilar mitt i den tjockaste delen av filén.

Fläskfile med spenat paprika o kikärter 14

Rör om i grytan och fös grönsakerna mot grytans sidor. Lägg fläskfilén i hålet i mitten – det är bra om filén har kontakt med botten på grytan – och häll över eventuell köttsaft från tallriken.

Fläskfile med spenat paprika o kikärter 17

Lägg på lock och sänk värmen till medellåg.

Fläskfile med spenat paprika o kikärter 18

Låt sjuda i 18-20 minuter tills fläskfiléns innertemperatur visar 68°C. Har du ingen termometer så skär i tjockaste biten av fläskfilén för att kontrollera att den är färdig.

Fläskfile med spenat paprika o kikärter 19

Ta grytan från värmen och låt stå i 5 minuter eller tills fläskfiléns innertemperatur är uppe i 70°C. Ta upp fläskfilén ur grytan och lägg den på en skärbräda.

Fläskfile med spenat paprika o kikärter 20

Ta upp rosmarinkvistarna och kasta dem. Smaka av grönsaksblandningen – behövs det så tillsätt mer vinäger, salt eller peppar. Vill du har lite mer chilismak i grytan så tillsätt lite chilipulver och rör om.

Fläskfile med spenat paprika o kikärter 21

Skeda upp grönsaksblandningen i en låg serveringsskål eller ett serveringsfat med kanter. Dra stektermometern ur fläskfilén och skär filén i tjocka skivor.

Fläskfile med spenat paprika o kikärter 22

Lägg den skivade fläskfilén ovanpå grönsakerna. Vill du så garnera med lite persilja – det behövs inte för smaken men ser trevligt ut. Ät och njut.

Fläskfile med spenat paprika o kikärter

Den här rätten går jättebra att frysa, men låt den helst tina över natten i kylskåp innan du värmer den. Försök också undvika att värma den för länge så att fläskfilén blir torr.

Tips: Tycker du att det blev för mycket kikärter och grönsaker? De fungerar utmärkt som en lunch eller lättare middag, även utan fläskfilé till.

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: