Farmors köttbullar

Farmors köttbullarI tidigare blogginlägg har jag nämnt min farmor, som har varit en stor inspirationskälla för mig när det gäller matlagning.

Farmor gick bort 2009, bara tre månader innan hon skulle fylla 100 år. Varje gång jag lagar något av hennes recept, minns jag henne och hennes kärlek till vällagad mat.

Här är min favorit från när jag var liten: farmors hemlagade köttbullar.

Farmors köttbullar

Farmors köttbullar: ingredienser
Farmors köttbullar: ingredienser

cirka 60-70 st, beroende på hur stora du gör dem

Ingredienser
500 g köttfärs
500 g fläskfärs
6 msk skorpmjöl
1 dl mjölk
1 stor eller 2 små gula lökar
2 ägg
2 msk soja, gärna med låg salthalt
1 tsk nymald svartpeppar
½ tsk salt

Farmors köttbullar: ingredienser till såsen
Farmors köttbullar: ingredienser till såsen

Sås 
hett vatten
grädde
soja
salt, peppar
(ev. lite majsstärkelse)

Om mängden: du kan halvera det här receptet om du vill. Men varför inte göra en rejäl laddning köttbullar när du ändå håller på? De går ju alldeles utmärkt att frysa in.

Om fläskfärsen: jag vet att många inte är förtjusta i fläskfärs och du kan absolut använda 100% nötfärs i det här receptet. Men eftersom farmor alltid använde en blandning av fläskfärs och nötfärs så gör jag det också.

Köttbullarna blir saftigare om du använder en del fläskfärs, även om det förstås betyder att du måste vara noga med att de blir helt genomstekta.

GI-bullar: uteslut skorpmjölet och mjölken men lägg till ett extra ägg så får du köttbullar som är snåla på kolhydrater.

Gör så här: 

Mät upp skorpmjölet i en skål och blanda i mjölk. Ställ åt sidan att svälla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Knäck äggen i en annan skål och vispa dem lätt med en gaffel. Blanda i soja, salt och svartpeppar. Vispa ihop.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Skala och finhacka löken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lägg köttfärsen och fläskfärsen i en stor skål. Blanda ihop färsen för hand med en trägaffel eller i köksmaskin med degkroken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tillsätt finhackad lök, uppblött skorpmjöl och ägg-kryddblandningen i skålen med färsen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Blanda noga, för hand eller i köksmaskin. Det gör inget om smeten inte är helt slät, men ingredienserna bör vara väl blandade. Täck bunken med plastfolie och låt smeten vila i kylskåp i 30-60 minuter.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

När smeten har vilat färdigt så är det dags för det roliga: att rulla köttbullarna!

rulla rulla rulla...
rulla rulla rulla…

Ett tips är att du antingen har en bunke med vatten bredvid dig eller vattenkranen rinnande under det här momentet: det är oändligt mycket lättare att rulla köttbullar med fuktiga – men inte för blöta – händer.

Skölj händerna och skaka av överflödigt vatten. Ta sedan en lagom klick köttbullssmet och rulla den till en jämn boll. Lägg bollen [bullen?] på en tallrik.

Upprepa tills tallriken börjar bli full med råa köttbullar. Sätt en stekpanna på spisen och hetta upp den.

När pannan blivit lagom het så klicka i en liten klick smör. Sänk till medelhög värme.

Lägg försiktigt över bollarna i stekpannan och stek dem runtom i cirka 10 minuter. Se upp så att de inte bränns.

Många föredrar att steka köttbullar i ugn, särskilt om de lagar en stor mängd. Personligen gillar jag att använda en stekpanna, då jag känner att jag har större kontroll då. Du gör förstås som du själv tycker är bäst.

Du kommer att märka att du inte bara kan skaka pannan för att få köttbullarna att rulla runt och bli jämnt stekta på alla sidor, som du kan med färdigköpta köttbullar. Här har du istället god användning av en stekspade.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

När du har stekt alla köttbullar färdigt så lägg dem på ett fat och täck med aluminiumfolie för att hålla dem varma. Nu är det dags att göra såsen!

Ta stekpannan från plattan. Koka upp vatten i en vattenkokare eller i en separat kastrull på spisen. När vattnet kokar, häll lite vatten i stekpannan och vispa runt med en visp så att du får upp alla goda smaker från köttbullarna.

Låt eventuellt skyn reducera lite och sila den sedan ner i en kastrull.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Koka upp skyn och tillsätt grädde. Låt puttra ihop tills såsen har fått den konsistens du vill ha. Smaka av med soja, peppar och salt om det behövs.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Servera köttbullarna varma med såsen och kokt potatis eller potatismos. Rårörda lingon och pressgurka är också gott till.

Farmors köttbullar
Farmors köttbullar

Köttbullarna går alldeles utmärkt att frysa och du kan med fördel värma upp dem i mikrougnen. De passar också bra att äta kalla på en matig smörgås.

Författare: Stockholm Foodie

Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland.

Lämna en kommentar